Araç Değer Kaybı Nedir? Araç Değer Kaybı Nasıl Hesaplanır?
- avemininci
- 5 Ara 2024
- 5 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 26 Ara 2024
Araç Değer Kaybı Nedir?
Meydana gelen maddi hasarlı trafik kazası neticesinde araçta oluşan maddi hasarın (yapım masrafı) yanında araç ister istemez hasarsız haline göre piyasaya satışında değer kaybetmektedir. İlgili aracın kazadan öncedeki piyasa rayiç değeri ile kazadan sonra yaptırılmış halinin piyasa rayiç değeri arasındaki farka değer kaybı adı verilmektedir.
Değer kaybının hesaplanmasında; aracın marka ve modeli, model yılı, kilometresi, daha önce hasarı bulunup bulunmadığı ve tabii ki piyasa rayiç değeri dikkate alınmaktadır.
İlgili aracın değer kaybının hesaplanması için sitemizdeki araç değer kaybı hesaplama butonu
butonu üzerinden bilgilerinizi ileterek görüş alabilirsiniz.

Aracın Değer Kaybına Uğramasında Başlıca Faktörler Nelerdir?
Aracın değer kaybına uğramasında yukarıda da belirtmiş olduğumuz üzere;
Araç marka ve modeli : Aracının marka ve modeli değer kaybı hesabında önem arz etmektedir. Bir aracın aynı markasının modelleri arasında dahi çok geniş fiyat aralığı bulunmaktadır.
Araç yaşı : Aracın yaşı değer kaybında önem arz etmektedir. Zira 10 yaşın altındaki bir araca daha yüksek değer kaybı çıkacağı gibi 20 yaş üzerindeki aracın değer kaybı miktarı ise düşük olacaktır.
Araç kilometresi : Aracın kilometresi de diğer unsurlar gibi değer kaybı hesaplanmasında dikkate alınmaktadır. Zira aynı aracın 10 bin kilometrede olan haliyle 150 bin kilometrede olan halinin değer kayıpları aynı olmayacaktır.
Aracın geçmiş hasarları : Aracın geçmişte ağır hasar kaydı bulunması halinde değer kaybı hesaplanmayacağı gibi daha önce boyanmış parçanın tekrar boyanması da değer kaybı olarak dikkate alınmayacaktır.
Hasarın meydana geldiği parçalar : Aracın kaputunda meydana gelen bir hasar ile aracın çamurluğunda meydana gelen hasarlar farkı miktarda değer kaybına sebebiyet verecektir.
dikkate alınmaktadır.
Araç Değer Kaybı Kimden Talep Edilebilir?
Araç değer kaybı, kazanın meydana gelmesinde kusurlu araç sürücüsünden, araç işleteninden ve aracın sorumluluk sigortasından talep edilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus kazanın meydana gelmesinde karşı tarafın %25 oranında dahil olsa kusur oranına göre bir değer kaybının alınabilmesidir.
Kendi Aracımın Kasko Sigortası Değer Kaybını Karşılar Mı?
Kasko Sigortaları doğası gereği bir mal sigortası olup; yalnızca aracınızda meydana gelen maddi hasar miktarını karşılamaktadır. Dolayısıyla başka bir araç sürücüsünün kusuru bulunmayan kazalarda kasko sigortası üzerinden değer kaybı alma şansı bulunmamaktadır.
Araç Değer Kaybını Sigortadan Hangi Yollarla Talep Edebiliriz?
Araç Değer Kaybı, sigorta şirketine yapılan yazılı başvurunun ardından Karayolları Trafik Kanunu'nda belirtilen 15 gün içerisinde ödenmemesi halinde genel mahkemelerde yahut sigorta tahkim komisyonunda yargılamaya gidilerek sigorta şirketinden tahsil edilebilir. Bu hususta uzman bir avukata danışmanız faydalı olacaktır.
Sigorta Şirketi Araç Değer Kaybı Ödedikten Sonra Yasal Yollara Başvurulabilir mi?
Sigorta şirketlerinin değer kaybını, başvuru sebebiyle doğrudan ödemesi halinde ilgili miktarın yetersiz olmasının tespiti ve bakiye değer kaybının karşılanması istemiyle dava yahut tahkim yoluna başvurulabilecektir. Burada sigorta şirketinin yaptığı ödeme ile reel değer kaybı arasında fark bulunması halinde sigorta şirketi bakiye değer kaybı bedelinden de sorumlu olacaktır.
Sigorta Tahkim Komisyonu Nedir?
Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurunuzda aşağıdaki belgelerin yer alması gerekmektedir:
Web sayfasından veya komisyondan temin edilerek eksiksiz olarak doldurulmuş ıslak imzalı başvuru formu (online başvuru ile form online temin edilmekte, başvuru esnasında başvuru formu bölümünde bulunan başvuru dilekçenizin sisteme yüklenmesi gerekmektedir.
Başvuru sahibi gerçek kişilerin geçerli bir kimlik belgesinin (nüfus cüzdanı, ehliyet, vb. ) fotokopisi
Başvuru ücretinin ödendiğine dair banka makbuzu örneği
Sigorta kuruluşunun başvurunuzu kısmen ya da tamamen olumsuz sonuçlandıran şirket yetkililerince imzalanmış nihai cevap yazısı veya başvurunuzu yaptıktan sonra kuruluşun 15 iş günü ( trafik sigortasında 15 gün )sonunda yazılı cevap vermediğinin ispatına yönelik belgeler. (noter ihtarnamesi, iadeli taahhütlü posta veya kargo alındısı, sigorta kuruluşunun evrak kayıt tarihini gösteren suret)
Sigorta kuruluşuna göndermiş olduğunuz müracaat yazısı.
Kuruluştan aldığınız cevabın taleplerinizi neden karşılamadığının detaylarını içeren açıklamalarınız ile komisyona başvurunuzla ne talep ettiğinizi açık ve somut olarak gösteren beyanınız (bu hususlar başvuru formunda da yer alabilir)
Uyuşmazlık konusunda haklılığınızı destekleyen diğer tüm belgelerin okunaklı birer sureti (mevcut ise sigorta sözleşmesi/poliçesinin bir sureti ile birlikte)
Avukat aracılığıyla yapılan başvurularda vekaletnamenin aslı veyahut vekil tarafından onaylanmış örneği, vekalet suret harç makbuzu ve baro pulu
NOT: Vekaletnamelerde Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları veya Sigorta Tahkim Komisyonu'na Müracaat Yetkisi Olması Gerekmektedir.
NOT : Başvuruda bulunmadan önce uyuşmazlık yaşadığınız sigorta kuruluşunun, Sigorta Tahkim Komisyonuna üye kuruluşlar arasında bulunduğunu ve uyuşmazlık konusu rizikonun söz konusu kuruluşun tahkim sistemine üye olduğu tarihten sonra meydana geldiğini kontrol ediniz. Zira üye olmayan kuruluşlara veya üyelik tarihinden önce gerçekleşmiş rizikolara ilişkin talepler Komisyon tarafından işleme alınmayacaktır. Üye kuruluşlara ilişkin listeye ve üyelik tarihi bilgilerine, sitemizin ana menüsü üzerinde bulunan "Üye Kuruluşlar" başlığına tıklayarak ulaşabilirsiniz.
(Vekaletnamelerde, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu'nun Ek 6'ıncı Maddesinde Sınırlı Şekilde Sayılan Kişiler, Kanuni Temsilciler ve Baroda Yazılı Avukatlar Dışında Ayrıca Gerçek ve Tüzel Kişilerin Yetkilendirilmemiş Olması Gerekmektedir.)
Sigorta Tahkim Komisyonu ile ilgili daha detaylı bilgiye sigorta tahkim komisyonunun web sitesinden de ulaşabilirsiniz.
Sigorta Tahkim Komisyonu Başvuru Ücreti Ne Kadardır?
Uyuşmazlığa Konu Miktar (TL) | Başvuru Ücreti (TL) |
0 - 5.000 | 320 |
5.001 - 10.000 | 715 |
10.001 - 50.000 | 1030 |
50001- .... | Uyuşmazlık tutarının %1,5'u (En az 1030TL olmak üzere) |
TEBLİGAT GİDERLERİ:
07.06.2023 tarihinden sonra yapılan başvurularda, başvuru ücretlerine ek tebligat gideri yatırılması gerekmektedir. Bu gider, 15.02.2024 tarihinden itibaren, geçerli bir Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi beyan eden başvuranlar için 35 TL, geçerli bir Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) adresi beyan etmeyen başvuranlar için 150 TL olarak belirlenmiştir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Nasıl Yapılır?
5684 sayılı Sigortacılık Kanunu ile kurulmuş olan Sigorta Tahkim Komisyonu, üye sigorta kuruluşları ile sigorta ettiren veya sigortadan menfaat sağlayan kişiler arasında sigorta sözleşmesinden doğan uyuşmazlıkları, bağımsız sigorta hakemleri aracılığı ile adil, tarafsız ve hızlı bir şekilde çözmeyi amaçlamaktadır. Komisyona bir başvurunun ne kadar etkili bir şekilde sunulduğu değil, özü önemlidir. Dolayısıyla Sigorta Tahkim Komisyonu'na yapılacak başvurulara ilişkin süreç, mümkün olduğunca, kişilerin bir uzman yardımına gerek duymaksızın, başvurularını şahsen yapabilecekleri şekilde tasarlanmıştır. Komisyona yaptığınız başvurular ilke olarak dosya üzerinden değerlendirilecek ve ancak hakemlerce gerekli görüldüğü takdirde duruşma düzenlenecektir. Bu nedenle haklılığınızı ispatlayacak bütün belgeleri bize ulaştırmanız, daha sağlıklı bir karar verilmesi bakımından önem taşımaktadır.
Tahkim sistemine üye bir sigorta kuruluşu ile uyuşmazlık yaşadığınızda öncelikle bu uyuşmazlığın çözümü için ilgili sigorta kuruluşuna başvurmanız gereklidir. Sigorta kuruluşunun başvurunuza cevaben gönderdiği nihai yazı talebinizi karşılamadıysa veya sigorta kuruluşundan 15 iş günü (Trafik Sigortasında 15 gün) içinde yazılı bir cevap alamadıysanız, kuruluştan aldığınız cevabi yazı (sigorta kuruluşu size cevap vermediyse sigorta kuruluşuna başvuruda bulunduğunuzu kanıtlayan belgeler) ve iddianızın ispatına yarayacak diğer belgelerle birlikte Komisyona başvurabilirsiniz. Komisyonun başvurunuzu değerlendirmeye alabilmesi için Zorunlu Sigortalar hariç, uyuşmazlık konusu rizikonun ilgili kuruluşun üyelik tarihinden sonra meydana gelmiş olması gerekmektedir. Zorunlu Sigortalarda ise kuruluşun Komisyonua üye olup olmadığına bakılmaksızın, 18.04.2013 tarihinden sonra ortaya çıkan uyuşmazlıklar için Komisyonua başvuru yapılabilmektedir.
Komisyona başvurunuzu sitemizde bulunan online başvuru menüsünden yapabilir ve size verilen başvuru numarasından tahibini gerçekleştirebilirsiniz.. Sigortacılıkta Tahkime İlişkin Yönetmeliğin 16 ıncı maddesi uyarınca Komisyona başvuruların başvuru formu doldurularak yapılması zorunludur. Bu kapsamda, online başvuru sistemi üzerinden dolduracağınız form ve başvuru dilekçesini sisteme yükleyerek göndermeniz gerekmektedir. Ayrıca mahkemeye, Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca tahkime veya Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne intikal etmiş uyuşmazlıklar hakkındaki başvurular da Komisyon tarafından değerlendirilmeyecektir.
Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Nasıl Sonuçlanır?
Komisyona başvuru yapıldıktan sonra, başvurunuz, Komisyon raportörlerince gerekli şartları taşıyıp taşımadığının tespiti bakımından ön incelemeye tabi tutulur. Bu ön inceleme sonunda Raportörler, başvurunuzun sigorta hakemleri tarafından esastan ele alınıp alınmayacağının kararını en geç 15 gün içinde verir. Eğer başvurunuzun hakemlerce incelenmesine karar verilirse başvurunuz derhal bağımsız sigorta hakemlerine iletilir ve en geç 4 ay içerisinde (taraflar aralarında anlaşarak bu süreyi uzatabilir) nihai karar verilir. Uyuşmazlık miktarı 15.000 TL ye kadar olan hakem kararları kesindir. Tutarı 15.000 TL ve üzerinde olan uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararlarına karşı taraflar bir defaya mahsus olmak üzere komisyon nezdinde itirazda bulunabilirler, 238.731 TL üzerindeki uyuşmazlıklarda itiraz üzerine verilen karar taraflarca temyiz edilebilir.
Uyuşmazlıklar hakkında verilen hakem kararları, 5684 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinin 16 ıncı fıkrası uyarınca Komisyon tarafından doğrudan taraflara tebliğ edilecek ve daha sonra saklanmak üzere yetkili mahkemeye gönderilecektir. Hakem kararında taraflara yükletilebilecek yargılama giderlerinden de Komisyonun herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır.
Comments