Yangın Sigortası Nedir? Riziko meydana geldikten sonra ne yapmalıyım?
- avemininci
- 13 Ara 2024
- 4 dakikada okunur

Yangın Sigortası, Yangın Sigortası Genel Şartları'nda "Bu sigorta ile yangının, yıldırımın, infilakın veya yangın ve infilak sonucu meydana gelen duman, buhar ve hararetin sigortalı mallarda doğrudan neden olacağı maddi zararlar, sigorta bedeline kadar temin olunmuştur." şeklinde tanımlanmaktadır.
Yani Yangın Sigortası ile yangının yanında; yangın, yıldırım, patlama, duman sebepli zararlar teminat altına alınmaktadır. Ayrıca Yangın sigortası ile bunların yanında sel, su baskını gibi ek teminatlar ile poliçenin daha fazla zarar türü için teminat sağlaması mümkündür. Bir yangın poliçesi düzenletirken bir sigortacı ya da alanında uzman bir sigorta avukatı sizin için riskleri belirleyip; mevcut risklere göre bir poliçe kestirmenize yardımcı olacaktır.
Yangın Sigortasının Kapsamı Nelerdir?
Yangın Sigortası'nın kapsamı için yine Yangın Sigortası Genel Şartları'na bakmakta fayda olacaktır. Buna göre yangın sigortası:
Taşınmaz Mallarda:
Binaların dışındaki bahçıvan evi,
Garaj, su deposu, kömürlük gibi eklentiler
Binaların içlerinde veya üzerlerinde bulunan her çeşit sabit tesisat, asansör ve yürüyen merdivenler,
Yıldırımlık, televizyon anteni gibi binayı tamamlayan şeyler ile temeller ve istinat duvarları
yangın sigortası ile teminat altına alınmaktadır.
Bahçe ve çevre duvarları, rıhtımlar, teraslar, iskeleler, çeşmeler, bina dışındaki heykeller, sarnıç ve havuzlar gibi şeyler ancak poliçede belirtilmeleri kaydıyla sigorta bedelinin kapsamı içindedir.
Taşınır Mallarda:
Sigortalı şeyler nitelikleri bakımından madde veya gruplara ayrılmış ise bu madde ve gruplardan herhangi birinin içine giren,
Sigortalı şeylerin hepsi için tek bir sigorta bedeli öngörülmüş ise bu bedele ilişkin tanım içine giren, her şey, poliçede ayrıca belirtilmiş olsun olmasın, ikame veya yeni satın alma dolayısıyla sonradan girmiş bulunsa dahi sigorta kapsamı içindedir.
Tabi ki; Yangın Sigortası yalnızca söz konusu teminatlarla sınırlı değildir. Düzenlenecek poliçe ile şu rizikolar da teminat altına alınabilmektedir:
Sel ve su baskını, Yer kayması, Fırtına Dahili su, Duman,
Taşıt çarpması, Kara Taşıtları, Deniz Taşıtları, Hava Taşıtları
Kötü niyetli hareketler,
Sanat veya antikacılık bakımından değeri olan; tablolar, resimler, kitaplar, gravürler, yazılar, heykeller, biblolar, kolleksiyonlar, halılar ve benzerleri.
Modeller, kalıplar, plan ve krokiler, ihtira beratları, belgeler, ticari defterler ve benzerleri.
Nakit, hisse senedi ve tahvil, kıymetli kağıtlar, her çeşit altın ve gümüş ve bunlardan mamul ziynet eşyası ve mücevherler ve sair kıymetli madenler ve mamulleri, kıymetli taş ve inciler ve benzerleri.
Deniz ve hava taşıtları ile motorlu kara taşıtları ve bunların yükleri. (Hareket hali hariç)
Emanet ve ariyet mallar.
Enkaz kaldırma masrafları.
Kira kaybı ve intifadan mahrumiyet.
Yangın ve infılak mali sorumluluğu.
Hangi Haller Yangın Sigortası Teminatının Dışındadır?
Savaş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (Savaş ilan edilmiş olsun olmasın), iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen bütün zararlar.
Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer artıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden meydana gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyoaktivite bulaşmalarının ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu bütün zararlar. (Bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım olayını da kapsayacaktır.)
Kamu otoritesi tarafından sigortalı şeyler üzerinde yapılacak tasarruflar sebebiyle meydana gelen bütün zararlar.
Yangın çıkarmaksızın; sigortalı şeylerin kendi ayıplarından, mayalanmalarından, kavrulmalarından veya bünyelerinde meydana gelen bozulmalar ile kavrulmalar nedeniyle uğradıkları zararlar.
Yangın çıkarmaksızın; sigortalı şeylerin işlenmek için veya başka faydalı bir maksatla ateşe veya sıcaklığa tutulmasından, ocak veya bunun gibi ateş bulunan bir yere düşmesinden veya atılmasından veya elbise, çamaşır ve diğer eşya yanıklığı gibi alev almaksızın kavrulma veya yanmasından veya ısıtma, aydınlatma, ütüleme aletleri ile lamba, mum, sigara ve bunların benzerlerine temasından doğan zararlar.
Yangın çıkarmaksızın; elektrikle çalışan her türlü motor, elektrik veya elektronik alet, cihaz, tesisat ve kordonlarının elektrik cereyanına bağlı bulundukları sırada bu cereyan yüzünden kısa devre, topraklama, voltaj iniş çıkışları ve bu yüzden ısınma ve endüksiyon cereyanı gibi nedenlerle uğrayacakları zararlar.
Alçak basınç sebebiyle kapların içeri doğru çökmesi, yırtılması ve sair şekilde deformasyonu, yıpranması ile santrifüj kuvvetler ve mekanik olaylar nedeniyle sigortalı cihaz ve motorlarda meydana gelen bütün zararlar.
Yangın Sonrası Zarar Tespiti Nasıl Yapılır?
Öncelikle Yangın Sigortası ile sigorta edilmiş şeylerde meydana gelen zararın miktarı taraflar arasında yapılacak anlaşmayla tespit edilir.
Diyelim ki taraflar zarar miktarında anlaşamadı. Bu durumda da ilgili sigortanın genel şartlarında; "Taraflar zarar miktarında anlaşamadıkları takdirde, zarar miktarının tayini için isterlerse, hakem-bilirkişilere gidilmesini kararlaştırabilirler ve bunu bir tutanakla tespit ederler. Bu takdirde zarar miktarı aşağıdaki esaslara uyulmak suretiyle saptanır ve sigortacıdan tazminat talep veya dava edilmesi halinde zarar miktarıyla ilgili hakem-bilirkişi kararı tazminatın saptanmasına esas teşkil eder." denmektedir.
Hakemin zarar tespit süresi kendisine tebliğ tarihinden itibaren üç ay ve her halde rizikonun meydana geldiği tarihten itibaren altı ay olarak düzenlenmiştir.
Hakemin veya bilirkişinin sözü edilen sürede zarar tespiti yapamaması halinde taraflar zararlarını ister mahkeme yoluyla ister sigorta tahkim komisyonu yoluyla telep edebilecektir.
Sigorta Şirketi İle Anlaşma Sağlanamadığı Durumda Sigorta Tahkim Komisyonuna Başvuru Yapılabilir Mi?
Taraflar zarar tespitinde yahut zararın teminat kapsamında olup olmadığı hususunda bir anlaşmazlığa düşmüşse genel mahkemelerde dava yoluyla bu zararın tazminini isteyebileceği gibi Sigorta Tahkim Komisyonuna başvurabilecektir. Fakat Sigorta Tahkim Komisyonu'na başvuru yapılabilmesi için davalı olacak sigorta kuruluşunun Sigorta Tahkim sistemine üye olması öncelikli şarttır.
Sigorta Tahkim Komisyonu'na nasıl başvuru yapılacağı ile ilgili daha detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Sigorta Tahkim Komisyonu'nda Yargılama Süresi Ne Kadardır?
Hakemler, görevlendirildikleri tarihten itibaren en geç dört ay içinde karar vermeye mecburdur. Aksi halde, uyuşmazlık yetkili mahkemece halledilir. Ancak, bu süre tarafların açık ve yazılı muvafakatleriyle uzatılabilir. Hakem, kararını Komisyon müdürüne tevdi eder. Hakem kararı, en geç üç iş günü içinde, Komisyon tarafından taraflara bildirilir ve dosya aslı saklanmak üzere yetkili mahkemeye gönderilir.
Komisyona intikal eden uyuşmazlıklarda hakem veya hakem heyetinin verdiği 15.000 Türk Lirasına kadar olan kararlar her iki taraf için kesindir. İtiraz üzerine verilen 238.731 Türk Lirasının üzerindeki kararlar için ise temyize gidilebilir. Ancak tahkim süresinin sona ermesinden sonra karar verilmiş olması, talep edilmemiş bir şey hakkında karar verilmiş olması, hakemlerin yetkileri dahilinde olmayan konularda karar vermesi ve hakemlerin, tarafların iddiaları hakkında karar vermemesi durumlarında her halükarda temyiz yolu açıktır.
Sigorta Tahkim Komisyonu Kararı İcra Edilebilir Mi?
Sigorta Tahkim Komisyonu tarafından verilen kararlar İlamlı İcra yoluyla icra edilebilir kararlardır. Fakat söz konusu karara itiraz edilmesi halinde dosya İtiraz Hakem Heyeti'ne gider. Ve itiraz süresi boyunca icra takibi teminata gerek olmaksızın durur. İtiraz Hakem Heyeti ise kendine tevdi edilen dosyada 2 ay içerisinde karar vermeye mecburdur.
Comentários