top of page
Ara

SORULARLA REDDİ MİRAS

  • Yazarın fotoğrafı: avemininci
    avemininci
  • 2 Nis
  • 2 dakikada okunur

Reddi miras, bir mirasçının, kendisine intikal eden mirası kabul etmemesi ve mirasçılık sıfatından feragat etmesi anlamına gelir. Türk Medeni Kanunu'na göre, mirasçılar, murisin (miras bırakanın) borçlarından sorumlu olmamak adına mirası reddedebilirler. Bu hak, özellikle borçlu miras bırakanların mirasçılar için maddi yük oluşturmaması açısından önemlidir.



reddi miras


Reddi Miras Türleri

  1. Gerçek Reddi Miras: Mirasın, mirasçılar tarafından herhangi bir işlem yapılmaksızın, süresi içinde reddedilmesi durumudur.

  2. Hükmen Reddi Miras: Eğer miras, murisin borçları nedeniyle tamamen veya büyük ölçüde borçluysa ve mirasçı bu borçları karşılayamayacak durumdaysa, miras mahkeme kararıyla reddedilmiş sayılır.


Reddi Miras Süresi ve İşleyişi

Reddi miras için mirasın açıldığını öğrenen mirasçının 3 ay içinde Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerekmektedir. Süresi içinde reddedilmeyen miras, mirasçılar tarafından kabul edilmiş sayılır. Mirasın reddi işlemi, mirasçının borçlardan sorumlu olmaması için büyük önem taşır.


TMK.m.606’ya göre, miras üç ay içinde reddolunabilir. Bu üç aylık süre, hak düşürücü süredir ve kişinin mirasçı olduğunu öğrenme tarihinden itibaren işlemeye başlar21. Zamanaşımı veya hak düşümü sürelerinin dolmasına engel olmak için dava açılması ve cebrî icra takibi yapılması, ret hakkını ortadan kaldırmaz.


TMK md. 606: Miras, üç ay içinde reddolunabilir. Bu süre, yasal mirasçılar için mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri ispat edilmedikçe mirasbırakanın ölümünü öğrendikleri; vasiyetname ile atanmış mirasçılar için mirasbırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten işlemeye başlar.

Reddi Mirasın Sonuçları

  • Mirası reddeden mirasçı, mirasçılık sıfatını kaybeder.

  • Reddi miras sonrasında miras, bir alt kuşağa veya diğer mirasçılara geçer.

  • Eğer tüm mirasçılar mirası reddederse, miras iflas hükümlerine göre tasfiye edilir.


Reddi Miras İçin Gereken Belgeler

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi

  • Mirasçılık belgesi

  • Reddi miras dilekçesi


Reddi Miras Konusunda Sıkça Sorulan Sorular


Reddi Miras Yapmam Halinde Dul ve Yetim Aylığı Alabilir Miyim?


Evet. Reddi miras yapılması, Sosyal Güvenlik Hukuku'ndan kaynaklanan dul ve yetim aylığına engel değildir. Keza dul ve yetim aylığı bağlanmış kişinin reddi miras yapması halinde bu aylığın kesilmesi de söz konusu değildir. Çünkü; dul ve yetim aylığı Sosyal Güvenlik Hukuku'ndan kaynaklanan bir hak olup; terekenin malvarlığına tabii değildir. Bu nedenle mirasın reddinin Sosyal Güvenlik Hukuku açısından dul ve yetim aylığı bağlanmaması yahut bağlanan aylığın kesilmesi gibi bir sonucu doğmayacaktır.


Reddi Miras Yapmam Halinde Haksız Fiil Sebebiyle Ölmüş Olan Murisin Vefatı Nedeniyle Destekten Yoksun Kalma Tazminatı Davası Açabilir Miyim?


Evet. Destekten yoksun kalma tazminatı da destek şahıstan kaynaklanan bir tazminat olmayıp doğrudan destek görenlerin şahsi hakkı olarak ortaya çıkan bir tazminattır. Bu nedenle destekten yoksun kalma tazminatı ile miras hukuku farklı konulardır. Destekten yoksun kalma tazminat bakımından mirasın reddedilmesi yahut kabul edilmesinin herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.


Reddi Miras Yapmam Halinde Haksız Fiil Kaynaklı Manevi Tazminat Davası Açabilir Miyim?


Evet. Tıpkı destekten yoksun kalma tazminatı gibi manevi tazminat davası açılmasının önünde de hiçbir engel bulunmamaktadır.



 
 
 

Comments


bottom of page