top of page
Ara

İşveren Mali Mesuliyet Sigortası Nedir?

  • Yazarın fotoğrafı: avemininci
    avemininci
  • 2 Oca
  • 3 dakikada okunur

İşveren Mali Mesuliyet Sigortası, işyerinde meydana gelebilecek iş kazaları sonucunda işverene yükletilecek hukuki sorumluluk nedeniyle işverene bir hizmet akdi ile bağlı ve Sosyal Sigortalar Kanununa tabi işçiler veya bunların hak sahipleri tarafından işverenden talep edilecek ve Sosyal Sigortalar Kurumu'nun sağladığı yardımların üstündeki ve dışındaki tazminat talepleri ile yine aynı Kurum tarafından işverene karşı iş kazalarından dolayı ikame edilecek rücu davaları sonunda ödenecek tazminat miktarlarını, poliçede yazılı meblağlara kadar karşılayan bir mali sorumluluk sigortası türüdür.


Sigortacı, İşveren Mali Mesuliyet sigortasında bu sigorta ile ilgili olarak bir dava açılması halinde hükmolunan mahkeme masrafları ile avukatlık ücretlerini ödemekle yükümlüdür. Fakat, hükmolunan tazminat sigorta bedelini geçerse sigortacı, avukatlık ücreti dahil dava masraflarına, ancak sigorta bedeli nisbetinde öder.


işveren mali mesuliyet sigortası

İşveren Mali Mesuliyet Sigortası Teminat Dışında Kalan Haller


Aksine sözleşme yoksa aşağıdaki haller sigorta teminatının dışındadır:
İşçilerin, işverence sağlanan bir taşıtla işin yapıldığı yere toplu olarak getirilip götürülmeleri sırasında,
İşçilerin, işveren tarafından görev ile başka bir yere gönderilmesi yüzünden asıl işini yapmaksızın geçen zamanlarda, meydana gelen iş kazaları,
Türkiye Cumhuriyeti sınırları dışında meydana gelen iş kazaları.
Meslek hastalıkları sonucunda vaki olacak tazminat talepleri
Manevi tazminat talepler

Fakat bu durumlar, poliçe ile teminat altına alınabilecektir. Örneğin; poliçede manevi tazminatın teminat altında bulunduğu belirtilmemişse; manevi tazminatlar teminat dışındadır. Fakat taraflar manevi tazminatın da karşılanacağını poliçede belirterek, manevi tazminatı teminat kapsamına alabilirler.



Kasıtlı olarak sebebiyet verilen olaylar sonucu doğacak zarar ve ziyan talepleri,
Sözleşmeye ya da anlaşamaya dayanıp sigortalının kanuni sorumluluğunu aşan talepler,
Savaş, istila, yabancı düşman hareketleri, iç savaş, ihtilal, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler sebebiyle meydana gelen bütün hasarlar,
İşverenin iştigal konusu dışında kalmak şartı ile, herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer artıklardan veya bunlara atfedilen sebeplerden husule gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyoaktivite bulaşmalarının ve işverenin iştigal konusu içinde olsun veya olmasın bunların getirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin sebep olduğu bütün ziya ve hasarlar bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım ''fission'' olayını kapsayacaktır.
3713 sayılı Terörle Mücadele Kanununda belirtilen terör eylemleri ve bu eylemlerden doğan sabotaj ile bunları önlemek ve etkilerini azaltmak amacıyla yetkili organlar tarafından yapılan müdahaleler sonucunda meydan gelen zararlar.


Sigorta Ettirenin Beyan Yükümlülüğü


Sigorta ettirenin beyanı hakikate aykırı veya eksik ise, sigortacının sözleşmeyi yapmamasını veya daha ağır şartlarla yapmasını gerektirecek hallerde:
Sigorta ettirenin kasdı varsa, sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmeden cayabilir ve riziko gerçekleşmiş ise sigorta ettirene tazminatı ödemez. Cayma halinde Sigortacı prime hak kazanır.
b) Sigorta ettirenin kasdı bulunmaz ise, sigortacı durumu öğrendiği tarihten itibaren bir ay içinde sözleşmeyi fesheder veya prim farkını almak suretiyle akdi yürürlükte tutar. Sigorta ettiren talep edilen prim farkını kabul etmediğini 15 gün içinde bildirdiği taktirde akit feshedilmiş olur. Sigortacı tarafından iadeli taahhütlü mektupla veya noter vasıtası ile yapılan fesih ihbarı sigortalının tebellüğ tarihini takip eden 5. iş günü saat 12.00'de hüküm ifade eder. Feshin hüküm ifade ettiği tarihe kadar geçen sürenin primi gün esası üzerinden hesap edilir ve fazlası geri verilir.

Sigorta ettirenin kasdı bulunmadığı takdirde riziko:
Sigortacı durumu öğrenmeden önce veya,
Sigortacının fesih ihbarında bulunabileceği süre içinde veyahut,
Bu ihbarın hüküm ifade etmesi için geçecek süre içinde gerçekleşirse,
Sigortacı tahakkuk ettirilen prim ile tahakkuk ettirilmesi gereken prim arasındaki nisbet dairesinde tazminattan indirim yapar.


Tazminat Miktarının Tespiti


Sigortacı, tazminat talebinde bulunan kişi veya kişilerle doğrudan doğruya temasa geçerek anlaşma hakkını haizdir. Sigortacının sarih muvafakati olmadıkça, sigorta ettiren tazminat talebini kısmen veya tamamen kabule mezun olmadığı gibi, zarar görenlere herhangi bir tazminat tediyesinde de bulunamaz. Dava açılması halinde, davanın takip ve idaresi sigortacıya aittir. Dava masrafları, yukarda 1. madde ile ifade edildiği gibi sigortacıya aittir. Ancak cezai takibattan doğan diğer bilumum masraflarla muhtemel para cezaları sigorta teminatı dışında kalır.


Sonuç


İşveren Mali Mesuliyet sigortaları, işverenin bilhassa iş kazası sebepli uğrayabileceği zararları teminat altına almaktadır. Bu doğrultuda iş kazası geçiren işçi; doğrudan sigortacıdan talepte bulunacağı gibi işverenden de talepte bulunabilir. İşveren, sigortacısını ihbar ederek davadan haberdar etmelidir. Her halükarda hem işçi hem işveren açısından süreci uzman bir hukukçu vekil ile yürütmek hak kayıplarının önüne geçecektir.

 
 
 

Comments


bottom of page